Menu

Internationale vrouwendag 2016 – Invloed Belgische vrouwen op economie nog steeds (te) laag

Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag publiceert Bisnode vandaag een analyse over de impact die vrouwen hebben op hun lokale economie en dit bekeken vanuit een zakelijk perspectief. Bisnode vergelijkt de positie van vrouwen in 10 Europese Bisnode landen en maakt hiervoor gebruik van de eigen beschikbare B2B data.

Uit de analyse blijkt dat de invloed of de impact van Belgische vrouwen op het zakenleven nog steeds beduidend lager ligt dan vb. bij hun Scandinavische collega’s. Belgische vrouwen staan in de analyze op gelijke voet met vrouwen in Centraal Europa.

De BIWI of de “Bisnode Index of Women Influence” werd berekend op de vergelijking tussen het aantal bedrijven die eigendom zijn van/geleid worden door vrouwen ten opzichte van het totale aantal bedrijven. Waar België opvallend lager scoort dan de andere landen is in de ratio “aantal werknemers t.o.v. het aantal bedrijven geleid door vrouwen. Deze bedrijven stellen namelijk relatief minder werknemers te werk dan de bedrijven van hun vrouwelijke collega’s in de andere landen.

Als we dan eens meer specifiek naar de structuur van de Belgische bedrijven gaan kijken (los van deze BIWI studie) en meer bepaald naar de verhouding man/vrouw op functieniveau en functie-inhoud, dan kunnen we gelukkig vaststellen dat vrouwen stilaan op gelijke hoogte komen met mannen in de klassieke functies zoals HR, Administratie en Boekhouding. In de andere functie’s blijft de ongelijkheid zeer groot met een uitschieter in de functie ‘Directeur Productie’ waar slechts 10% vrouwen deze rol opnemen. Er is dus nog werk aan de winkel, dames!

1f105c7Ingrid Witvrouwen
Marketing Communications Manager

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone